Beitedyr og rovviltkontakt i Vestre Toten kommune

Kontakt og organisering

Ta kontakt med rovviltkontakten i SNO dersom dere finner kadaver, dekk til kadaveret og GPS-merk funnstedet hvis mulig. Meld også rovdyrobservasjoner og rovdyrspor til rovviltkontakten.

Utfyllende informasjon om Statens naturoppsyn og Fylkesmannen i Oppland sitt arbeid med rovvilt og beitedyr finnes på fylkesmannens nettside om beitedyr og rovvilt

Rovviltkontakt (SNO)

• Kjell Arvid Briskodden telefon 959 35 266
  • Leif Westrum telefon 478 11 877
  • Operativ fellingsleder, Lars Pettersbakken telefon 911 94 882
  • Administrativ fellingsleder, kommunal viltforvalter: Yngve Granum Stang telefon 902 09 059
  • Egil Ulsrud – landbruksrådgiver telefon 61 15 34 43 / 907 84 222
  • Anders Kvaløy Olsen – landbruksrådgiver telefon 61 15 34 58 / 971 23 823
  • Harald Klæbo telefon 61 26 60 56
  • Sidsel Røhnebæk telefon 61 26 61 54
  • Rovviltvakttelefon telefon 977 37 223
  • Telefon 22 40 00 00
  • Telefon 909 99 479
  • Terje Balke, leder - telefon 971 60 822
  • Svein Thompson, nestleder - telefon 930 34 922
  • Politi, Gjøvik telefon: 61 15 13 00
  • Politi: 02800
  • Nødtelefon: 112

Ansvarsforhold

Ansvarsforhold – fellingsledelsen ved skadefelling av rovvilt

I Vestre Toten kommune har vi delt fellingsledelsen inn i en administrativ leder (kommunal viltforvalter) og en operativ fellingsleder. Kommunikasjon i forbindelse med fellingsforsøk vil gå direkte mellom beitelagsleder og den kommunale fellingsledelsen. Detaljer rundt ansvarsforhold og prosedyrer må spesifiseres i en egen arbeidsinstruks. Egen instruks for hvilke bommer som må ha vakthold under et fellingsforsøk.

Beiteslipp

Informasjon om beiteslipp annonseres i aviser og på kommunens hjemmeside. Beitelaga informerer allmenheten om beitedyr som går i området og informasjon om båndtvang og beitedyr, kontaktpersoner og telefonnummer. Beitelaga henger opp plakater på veger og parkeringsplasser i de respektive beiteområder.

Varslingsinstrukser

• Beitelagsleder varsler SNO og kommunen (fellingsledelse).
  • Kommunen varsler Fylkesmannen og søker om fellingstillatelser.
  • Kommunen varsler beitelagslederne og nabokommuner.
  • Fellingsledelse iverksetter fellingsforsøk. Ut i fra situasjonen vurderes behov for å rekvirere hjelp fra nabokommuners fellingslag eller SNO.
  • Leting av døde og skadde dyr må koordineres med operativ fellingsleder under fellingsforsøk. Muligheten for en vellykket felling må veies opp mot å vente med å lete i området.
  • All kommunikasjon skal gå via kontaktperson i beitelag og fellingsledelsen. (Detaljer nedfelles i egen arbeidsinstruks).
  • Det er beitelaget i det berørte området som skal rekvirere personell / hundeekvipasje til å lete etter døde /skadde dyr, og som må vurdere hvem som er egnet til oppgaven.
  • Leting skal foregå systematisk og koordineres av beitelagsleder eller person utpekt av beitelagsleder fra en letesentral. Letesentralen bør disponere egnet materiell for avliving.
  • Kontaktperson presse. Administrativ fellingsledelse er kontaktperson for media om fellingsforsøket.  Beitelagene utpeker en mediekontakt som kan uttalelse seg eller henvis til fellingsleder. Møte med media bør ikke finne sted i skadeområdet.
  • Administrativ fellingsleder har primært koordineringsrolle med fellingsleder, øvrige myndigheter og nabokommuner. Koordinator har ansvar for loggføring av alt som skjer.
  • Kommunen skal bistå beitebrukere og fellingslag med søknader om akuttmidler.
Fellingslag

Kommunen skal ha et fellingslag som er stort nok og godt nok til å kunne iverksette et reelt fellingsforsøk på et rovvilt og kunne bidra i et fellingsforsøk i våre nabokommuner. Erfaring tilsier at en «vanlig» hjorteviltjeger ikke automatisk er kvalifisert eller har tid og tålmodighet til å delta i et fellingsforsøk – som oftest på nattestid. Ved rekruttering til fellingslaget må fellingsledelsen, i samråd med rådmann, vurdere personlig egnethet, dynamikk i laget og antall jegere som trengs for å løse oppgaven. Fastsettelse av formelle krav og forventninger til jaktpersonell utarbeides av fellingsledelsen og forankres i nevnte arbeidsinstruks.

Beitelagets beredskap

Beitelagene må arbeide med beredskap innad i lagene.

• Kartlegge tilgjengelige beredskapsarealer
  • Kartlegge veibommer i beiteområdene og gi fellingsledelsen kontaktlister for disse. Fellingsledelsen lager avtaler med grunneier om tilgang ved fellingsforsøk.

Beitelag i Vestre Toten kommune

Beitelag    Leder   Telefon Epostadresse
Vestre Toten Beiteforening Ole Werner Omdahl 913 70 474 ole.werner.omdahl@outlook.com

Vestre Toten lodd nr 1