Informasjon om koronaviruset

Koronavirus (COVID-19): Statusinformasjon, råd, veiledninger og fortløpende oppdateringer, Vestre Toten kommune

Innhold

Foto: CDC, Alissa Eckert

Koronaviruset: En samlet oversikt

På denne siden finner man en samlet oversikt over løpende oppdateringer, nyttige råd/lenker og praktiske orienteringer gjeldende aktuell informasjon i forbindelse med koronavirus (COVID-19) 

Informasjonen er basert på bestemmelser gitt av Regjeringen, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, samt lokale tiltak.


Informasjonstelefon
Dersom du har spørsmål om korona kan du ringe informasjonstelefon 61 15 89 11 - en samordnet tjeneste gjeldende for alle kommunene i Gjøvikregionen.

Telefonen har åpningstid på hverdager mellom 08:30-20:00 og 10:00-14:00 i helgen. Telefonen betjenes av helsepersonell, som kan svare på spørsmål om karantene, isolasjon, prøvetaking og om man er usikker på om man har behov for lege.

Nasjonale tiltak

Publisert 30. mars 2020: Regjeringen.no: Veileder til kommunene om lokale karanteneregler eller innreiserestriksjoner i forbindelse med utbruddet av Covid-19
Publisert 29. mars 2020: Regjeringen.no: Innovasjon Norge med krisetiltak for norske bedrifter
Publisert 27. mars: Sviktende inntekter i kulturlivet, idretten og frivillig sektor på grunn av koronavirus. Hvilke tiltak finnes og hvor kan du henvende deg?

Sviktende inntekter i kulturlivet, idretten og frivillig sektor på grunn av koronavirus. 

Det er flere tiltak som allerede er på plass og en del tiltak som er under utarbeidelse. Vi vil forsøke å gi dere en samlet oversikt over hva regjeringen gjør og hvor dere skal henvende dere for å få svar når det gjelder de ulike ordningene.

Publisert 24. mars 2020: Regjeringen viderefører alle tiltakene som er iverksatt for å bekjempe utbruddet av koronavirus i Norge frem til over påske, til og med 13. april

Tiltakene mot koronavirus videreføres. Pressemelding finner man her:

Publisert 24. mars 2020: Mattilsynet melder: Bønder i isolasjon eller karantene kan stelle sine egne dyr.

Helsedirektoratet har vurdert at bønder som er i hjemmeisolering eller hjemmekarantene kan stelle sine egne dyr, såfremt de overholder øvrige krav fra helsemyndighetene.

Eventuell smitte fra en bonde kan forebygges ved å følge helsemyndighetenes anbefalinger om sosial distansering og ved å overholde de hygieniske retningslinjene som gjelder for alle i denne situasjonen.

Eksempler på sosial distansering:

 • Ikke jobbe sammen med røkter eller annet personell.
 • Holde 2 meters avstand til alle som må inn på gården, for eksempel for å hente melk.

For å unngå å spre smitte er det viktig å styrke renholdet av berøringspunkter som besøkende kan komme i kontakt med.

Det er ingenting som tilsier at viruset smitter fra mennesker til dyr slik at dyr kan skille ut virus og igjen smitte mennesker. Etter råd fra Veterinærinstituttet gir Mattilsynt likevel et generelt føre-var-råd om at smittede personer begrenser sin omgang med matproduserende dyr i den grad det er praktisk mulig.

Publisert 23. mars 2020: Regjeringen.no: Endret forskrift - personer i karantene etter utenlandsreise må ikke lenger isoleres.

Isolasjon er enda strengere tiltak enn karantene, og oppleves som inngripende for dem som må gå over fra karantene til isolasjon. Helse- og omsorgsdepartementet har i dag foretatt en forskriftsendring slik at personer som er i karantene fordi de har vært på utenlandsreise, ikke lenger pålegges isolasjon dersom de utvikler feber eller luftveissymptomer. Karantenen på 14 dager skal uansett gjennomføres.

Publisert 22. mars 2020: Folkehelseinstituttet: Nå kan du melde fra om symptomer på koronavirus

Folkehelseinstituttet har i dag sammen med Norsk Helsenett publisert løsningen Meld fra ved mistanke om koronavirus, som legger til rette for selvrapportering av symptomer fra alle innbyggere. Dette er ett av flere tiltak for å få oversikt over smitte i Norge. Løsningen skal brukes av deg som har symptomer som kan skyldes koronavirus.

Du må logge deg inn som bruker av løsningen for å melde fra om du har symptomer.

Nasjonal løsning for bedre oversikt

- Hensikten med denne løsningen er å gi helsemyndighetene en bedre oversikt over utbredelsen av smitte og dermed også kunne bidra til å håndtere utbruddet. Vi setter stor pris på at alle som har symptomer som kan være koronavirus som hoste, pustebesvær eller feber melder fra om dette, sier overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet.

Løsningen bruker allerede etablerte løsninger på Helsenorge.no. Gjenbruk av nasjonale komponenter og infrastruktur har gjort at man raskt har fått opp en teknisk løsning som ivaretar krav til sikkerhet og personvern på en god måte.

Den er nasjonal, og alle innbyggere kan registrere sine og barnas symptomer. Opplysningene vil gjøres tilgjengelige for helsemyndighetene som ett av flere virkemidler, slik at man kan få bedre oversikt over koronavirusinfeksjoner i Norge, og tilrettelegge for forskning.

Publisert 20. mars 2020: Foreldres rett til omsorgspenger dobles

Regjeringen har i pressemelding 20.3.2020 besluttet at foreldre får dobbelt så mange dager med omsorgspenger.

Publisert 20. mars 2020: Nye regler om koronarelatert sykefravær og egenmelding

Regjeringen har i pressemelding 20.3.2020 publisert nye regler som korona-relatert sykefravær.

Publisert 19. mars 2020: Regjeringen innfører forbud mot å overnatte på fritidseiendom utenfor egen kommune.

Mange har fremdeles ikke reist fra hyttene sine. Regjeringen innfører derfor et forbud mot å overnatte på fritidseiendom utenfor egen kommune.

Publisert 17. mars 2020: Regjeringen.no: Foreldre slipper å betale for barnehage og SFO

Foreldre slipper å betale for barnehage og SFO så lenge tilbudet er stengt grunnet koronautbruddet. Barnehagene får kompensert dette tapet fullt ut av staten. Slik unngås permitteringer i barnehagane. Les hele saken hos regjeringen.no her:

Publisert 17. mars 2020: Mattilsynet: Alle matbutikker oppfordres til å gjennomføre følgende smitteverntiltak!

Det er viktig at også dere som kunder tenker smittevern når dere er i butikkene.

 1. Egne plakater/skilt med informasjon om hvilke smitteverntiltak dere gjør for å trygge kundene.
 2. Håndvaskplakaten fra Folkehelseinstituttet.
 3. Oppfordre kunder og ansatte om å holde minimum 1 meter avstand til hverandre, kan settes på plakat/skilt nevnt i punkt 1.
 4. Minne kunder og ansatte om ikke å håndhilse, kan settes på plakat/skilt nevnt i punkt 1.
 5. Sprit tilgjengelig for kundene ved inngang og utgang til butikken, samt engangsservietter med sprit til å tørke av håndtak på handlevogner og handlekurver.
 6. Håndtak på dører til kjøleskap og frysedisker må vaskes ofte, gjerne med tilgang til spritdispenser. Det samme gjelder hyller som åpnes med dør(er), som i brød- og kakeavdeling.
 7. Det er ikke tillatt med buffeer.
 8. Generelt å ha et ekstra fokus på rengjøring, gjerne som synliggjør hvor ofte og når rengjøring skjer, som det gjøres på offentlige toaletter og toaletter på bensinstasjoner med egne lister
Publisert 16. mars 2020: Ny forskrift fra Helsedirektoratet om forbud mot opphold på fritidseiendommer.

Hvordan påvirkes kommunen? Løpende oppdateringer finner man her

Pressemeldinger  •  Oversikt over reduserte tilbud / endrede åpningstider / avlysninger i Vestre Toten kommune

Publisert 28. mars: Kulturmidler og tilskudd til idretten for 2020 utbetales.

Kulturmidler og tilskudd til idretten for 2020 utbetales

All organisert, frivillig aktivitet er stoppet opp på grunn av nasjonale føringer i forbindelse med korona situasjonen. De økonomiske tapene for lag og foreninger er store på grunn av inntektssvikt. Vestre Toten kommune har bestemt at tilskudd for 2020 fordeles og utbetales uten at lag og foreninger behøver å søke. Tilskuddene utbetales tidligere enn foregående år og kommunen gjør dette som en liten håndsrekning på grunn av den spesielle situasjonen vi alle opplever.

Det er tatt utgangspunkt i fjorårets søknader og oppdaterte opplysninger for 2020. Administrasjonen og idrettsrådet har jobbet med å innhente nye opplysninger.

Publisert 28. mars: Fyrverkeriet ungdomshus orienterer: Ungdomshuset er stengt fysisk, men har livestreaming hver mandag og onsdag kl. 18.30 og fredag kl. 20.00. Kom med innspill, vi ønsker ditt bidrag.

Fyrverkeriet ungdomshus er stengt fysisk, men har livestreaming hver mandag og onsdag kl.18.30 og fredag kl. 20.00. Logg deg på Facebook eller på appen Twitch: fyrverkerietungdomshus. Vi vil gjerne at du kommer med innspill på tema og blir med i samtalen på chat, send gjerne et bilde du har tatt eller en video du har laget, fortell en morsom vits eller en historie som du liker.

Hvis du er under 18 år må foreldrene dine sende en mail til thomas.bertsen@vestre-toten.kommune.no, med nina.vedal@vestre-toten.kommune.no som kopimottager der de samtykker i at du kan legge ut video eller bilde av deg selv.

For mer info, sjekk Fyrverkeriet ungdomshus på: Snap, instagram og Facebook.
Hjemmeside: Fyrverkeriet ungdomshus.

Publisert 27. mars: Instruksjonsfilmer fra fysio- og ergoterapitjenesten. 10 nyttige videoer med øvelser for ulike målgrupper som kan gjøres hjemme.

Vi i fysio- og ergoterapitjenesten har laget noen videosnutter med treningsøvelser som kan gjøres inne eller ute der du bor. Her får du tips til hvordan du kan gjennomføre en enkel treningsøkt hjemme i disse utfordrende tider.

Vi håper du finner en video som passer for deg. Lykke til:

Publisert 27. mars: Fra og med fredag 27. mars kan du etter avtale komme til Fyrverkeriet bibliotek for å få utlevert bøker, lydbøker og filmer utenfor biblioteket.

Nå får du mulighet til å hente bøker, lydbøker og filmer!

Kjære innbygger!
Fra og med fredag 27. mars kan du etter avtale komme til oss for å få utlevert bøker, lydbøker og filmer utenfor biblioteket. 
Vi håper dette kan gjøre denne rare hverdagen litt enklere for deg.

Hvordan skal vi få til dette?
For å hente bøker MÅ du ha gjort en avtale med oss på forhånd. Det enkleste for oss er at du sender en mail til bibliotek@vestre-toten.folkebibl.no med hva du har lyst til å låne. Gå gjerne inn på www.fyrverkerietbibliotek.no og søk opp det du vil ha for å sjekke om det er inne. Eventuelt kan du sende oss en melding på Facebook eller ringe oss på telefon 61 15 34 10. Vi gjør oppmerksom på at vi ikke får låne bøker fra andre bibliotek nå. Alle bibliotek er stengt. Det kommer til å bli utlevering mandag-fredag mellom klokken 11.00 og 15.00.

Vi låner ut det du vil ha og legger det i en pose. Vi blir enige om dato og klokkeslett for når du kan komme for å hente bøkene. Det kan være mange andre som også vil låne, vi ber deg om å komme presis. Vi møter deg på utsiden av Fyrverkeriet kulturhus, vi kan dessverre ikke slippe deg inn på biblioteket. Bokposen din ligger på et bord slik at du kan plukke den opp. Vi kommer til å være der for å si hei til deg.

Hvem kan få dette tilbudet?
Alle kan få dette tilbudet! Dermed kan det bli litt ventetid på utlevering, håper du har forståelse for det. Hvis du kjenner noen som trenger dette ekstra mye nå, kan du jo gjerne tipse dem.

Hva med smitte?
Denne løsningen har vi gått gjennom sammen med kommuneoverlegen i Vestre Toten. Vi har bestemt at alle innleverte bøker skal være i bokkarantene i minst 2 uker før de lånes ut igjen. Inne på biblioteket er det bare én ansatt. Denne desinfiserer overflater som har vært i bruk, for eksempel skranke og dørhåndtak, hver dag. Du kan IKKE hente bøker hos oss hvis du er i isolasjon.

Ettersom vi aldri har gjort dette før, vet vi ikke helt hvordan det kommer til å bli. Vi må lære underveis! Men vi kommer til å gjøre vårt aller beste for at du skal få bøker 😊

Vennlig hilsen
Fyrverkeriet bibliotek, Vestre Toten kommune

Hvordan foregår utleveringen?

Publisert 25. mars 2020: Fra kommuneoverlegen: Søknader om dispensasjon fra lov om karantene som omfatter forbud mot å ta opphold på fritidseiendom i annen kommune, vil bli avvist. Kommuner/kommunelegen har ikke anledning til å innvilge dispensasjon fra loven!

Søknader om dispensasjon fra lov om karantene som omfatter forbud mot å ta opphold på fritidseiendom i annen kommune en der vedkommende er folkehelseregistrert, vil bli avvist.

Kommuner/kommunelegen har ikke anledning til å innvilge dispensasjon fra loven!

Søknader til kommune vil derfor bli returnert uten ytterligere behandling enn en henvisning til loven. 

Minner om at personer som oppholder seg på fritidseiendom i en annen kommune, i strid med denne loven, kan bli idømt bot normalt til 15.000 kroner, subsidiært fengsel i 10 dager.

Jens A. Mørch
Kommuneoverlege

Publisert 17./24. mars 2020: Oppfordring til alle innbyggere om å registrere seg på helsenorge.no for å avlaste helsetjenesten

Alle innbyggere oppfordres til å registrere seg som bruker på nettjenesten helsenorge.no. Alle som er brukere her vil få en del privat helseinformasjon (for eksempel svar på helsetester) direkte. Dette avlaster informasjonsarbeidet til fastleger og helsetjenesten for øvrig. Her er innloggingsside til helsenorge:

Publisert 21. mars 2020: Siste nytt om koronaviruset - påviste smittetilfeller (Oppland Arbeiderblad)

Følgende oversikt viser påviste smittetilfeller i OAs område. Flere kommuner har foreløpig ingen smittede, en person har fått påvist smitte i Vestre Toten kommune.

Publisert 20. mars 2020: Oppdaterte kjøreregler fra fylkesmannen i Innlandet

Vedlagt ligger oppdaterte kjøreregler fra Fylkesmannen i Innlandet om Koronasituasjonen.

Publisert 19. mars 2020: NAV Innlandet: Viktig informasjon til arbeidsgivere vedrørende permitteringer/oppsigelser.

NAV Innlandet går nå ut med viktig informasjon til alle arbeidsgivere som nå vurderer å permittere eller si opp sine ansatte i forbindelse med koronaviruset:

Viktige linker:

Se også: https://vimeo.com/398208025

Kontakt Hanne Narten, markedskontakt for bedrifter og arbeidsgivere i Vestre Toten kommune for ytterligere bistand: hanne.narten@nav.no / mobilnr. 902 67 404

Publisert 18. mars 2020: Kommunene Gjøvik, Østre Toten, Vestre Toten, Søndre Land og Nordre Land sine tiltak til innbyggere og næringsliv for å redusere økonomiske utfordringer
Publisert 18. mars 2020: Informasjon om hvor frivillige kan henvende seg - et samarbeid mellom Vestre Toten og VilMer om organisering av frivillige som ønsker å hjelpe. Organization of volunteers who wish to help with Norway’s national effort

Vestre Toten kommune og VilMer: Et samarbeid om organisering av frivillige som ønsker å hjelpe til i den nasjonale dugnaden. Her finner man orientering og kontaktinformasjon.

ENGLISH - Organization of volunteers who wish to help with Norway’s national effort
KURDISK/KURDISH
 - رێنمایی سەبارەت بەو کەسانەی دەیانەوێ لە بارودۆخی ئێستادا وەک خۆبەخش کار بکەن.
FARSI - راھنمایی بە افرادی کە در شرایط کنونی داوطلبانە میخواهند کمک کنند:
POLSK/POLISH - Organizacja dobrowolnej pomocy dla osób, które chcą wziąć udział w krajowej akcji wolontariatu
ARABISK/ARABIC - تنظيم المتطوعين الراغبون في تقديم المساعدة في يوم الوطني للتطوع
SWAHILI - Shirika la kujitolea ambao wanataka kusaidia katika safari ya siku ya kitaifa
TIGRINJA - እብ ሃገራዊ ወፈራ ብወለንታ ክሳተፉ ንዝደልዩ ሰባት

Publisert 15. mars 2020: Informasjon og orientering til foreldre i Vestre Toten kommune fra barnehage- og grunnskoleledelsen.

15./16. mars 2020: Alle barnehager og skoler i Vestre Toten kommune er midlertidig stengt: Her finner man orientering fra barnehage- og grunnskoleledelse.

Publisert 15. mars 2020: NAV Vestre Toten kommune orienterer: Kontoret stenges for besøkende fra og med 16. mars. Information in swahili, farsi, kurdisk, arabisk, tigrinja.

NAV-kontoret er stengt for besøkende fra og med mandag 16. mars 2020 og inntil videre.

Alle henvendelser kan gjøres via «Ditt NAV» på www.nav.no eller pr. tlf. 55 55 33 33. Søknad om økonomisk sosialhjelp kan søkes digitalt på nav.no (Ditt NAV) eller på skjema som ligger tilgjengelig utenfor kontoret. Søknad med dokumentasjon kan leveres i hvit postkasse utenfor kontoret. Dette gjelder også annen post og dokumenter.

Ved behov for nødhjelp kan du ringe tlf. 938 14 828.

Information in: SWAHILI - FARSI - KURDISK - ARABISK - TIGRINJA - SOMALI - POLSK/POLISH

Information in English, arabic, swahili and other languages

Information in English and other languages, Vestre Toten kommune
Large edition

Kontakt og hjelpetelefoner

 • Ungdomskontakt i Vestre Toten: telefon 919 17 410
 • Folkehelseinstituttets informasjonstelefon: telefon 815 55 015
  Nettside med nyheter, oppdaterte tall, informasjon og råd om koronaviruset: folkehelseinstituttet.no (fhi.no)
 • Gjøvikregionens informasjonstelefon for korona: telefon 61 15 89 11 
  Telefonen har åpningstid på hverdager mellom 08:30-20:00 og 10:00-14:00 i helgen.
 • Pårørendelinjen - En hjelpetelefon for pårørende i alle aldre: Telefon: 909 04 848
 • Hjelpetelefonen for seksuelt misbrukte
  Hjelpeinformasjon for seksuelt misbrukte personer, incestutsatte og deres pårørende:
  Telefon: 800 57 000 - Nettside: hfsm.no

Frivillighet: Ønsker du å bidra?

Informasjon om hvor frivillige kan henvende seg

Vestre Toten kommune har gjort en avtale med VilMer vedrørende formidling av frivillighet. VilMer har som følge av koronaviruset tilbudt å avhjelpe kommunen med å organisere frivillig hjelp til hjemmeboende med behov for dette.

Formålet med ordningen er å redusere smittespredning, gjennom utlevering av nødvendige husholdningsartikler og annen praktisk hjelp til privatpersoner i hjemmeisolering eller hjemmekarantene.

Ønsker du å bidra? Velg en av disse fremgangsmåtene:

Arbeid, økonomi og næringsliv

Næringslivet rammes hardt av situasjonen knyttet til koronaviruset, og det gjøres daglig endringer som berører både arbeidsgivere og arbeidstakere. På denne siden har har vi samlet nasjonal og lokal informasjon innen arbeid, rettigheter, økonomi og næringsliv.

Informasjonsmateriale og media

Helsedirektoratets informasjonsfilm til barn og unge om det nye koronaviruset

Informasjonsmateriale

FHI: Hold avstand

Trykk her eller på bildet for større versjon


Publisert: 11.03.2020 13:39
Sist endret: 25.03.2020 17:21