Røykvarslerdagen 1. desember - røykvarslere redder liv

Brannvernavdelingen informerer: Benytt Røykvarslerdagen 1. desember til å teste og bytte batteri på boligens røykvarslere.

Innhold

Røykvarslere redder liv

I desember i fjor døde det åtte nordmenn i brann. Det vil si at det omkom en person hver fjerde dag. Benytt Røykvarslerdagen 1. desember til å bytte batteri og teste røykvarslerne dine.

I perioden 2000 og fram til i dag har det vært 3 189 bygningsbranner i Oppland. Det har omkommet 52 personer i brann i samme periode. To personer har så langt i år omkommet i brann i fylket.

- Halvparten av alle dødsbranner skjer i boliger som ikke har fungerende røykvarslere. Når en brann oppstår har du kun få minutter på deg til å komme deg ut av huset. Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

- Du bør koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere og være med på å redde deg og din familie, sier Trond Granlund, varabrannsjef i Vestre Toten kommune.

Røykvarslere bør testes jevnlig og når du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid.

- Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i julen, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å bytte batteri 1. desember, som er Røykvarslerdagen, avslutter Trond Granlund.

Røykvarslerdagen er et samarbeid mellom DSB, Norsk brannvernforening, Gjensidige, det lokale elektrisitetstilsyn og brann- og feiervesenet.

Lokale arrangementer 

Stand på Amfi kjøpesenter fredag 1. desember fra klokken 10.00 - 14.00. Dette er ett samarbeid med EL-sikkerhet Norge.

Kontakt, informasjon og media

Kontaktpersoner lokalt
Trond Granlund, varabrannsjef i VTK.

  • På nettstedet roykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten. (ekstern lenke - røykvarslerdagen.no)

Publisert: 30.11.2017 09:11
Sist endret: 30.11.2017 09:11